Saturday, July 21, 2012

Datangnya Di nanti


Percaya tak kalo aku kabor di tipikal-tipikal kampong melayu dah ada kedengaran bunyi mercun ?
Makcik pakcik naik moto pegi surau dah mula melatah dengar bunyik bom kerdil ,
Situasi  janggal malam-malam didatangi jerebu bom bola .
Masjid malam-malam saf dah mulai penuh
Rancangan tivi mula ditakluki program resipi kuih-muih raya
Bila mana radio pelan-pelan dah mula pasang lagu Allahyarham P Ramlee  dan Ahmad Jais .
Syahdu. . . .

Dalam ruang legar pikiran dah nampak kek batik , air soya , air tebu ,ayam golek , keli bakar,nasi kerabu . Lebih klasik agar-agar kaler merah . Mak aihhh . Antara menu wajib . Nikmatnya bazar Ramadan  hanya Tuhan yang tahu . Ada rama-rama terbang dalam perut dah ni. Kihkihkih. Sabar. Takkan  lari lauk pauk itu dikejor .
Setiap Ramadhan , ada ceritanya sendiri bagi aku . Bagi kalian entah la cemana gamaknye ye.
Anak bulan dah kelihatan . Menandakan kedatangan bulan mulia . Dah namanya bulan mulia aku pun bermuhasabah diri sikit . Taknak cemarkan kemuliaan nya dengan entry bahasa jahanam .
Yang penting bila Ramadan je semua orang pesan topup pahala ,topup .Ya tipikal . tak mengapalah . Yang penting nawaitu tu ada ye dop ? Tinggal nak laksana terus istiqamah . Ececece !

Prinsip aku satu je, jiwa rabak ke,jiwa kacau ke,jiwa taiko ,jiwa ganas, jiwa puitis, jiwa jiwang , bab agama no kompromi . seminima-minimanya jangan sampai orang tanya, “Lu ni Islam ke kafir ?” Renung-renungkan dan selamat beramal ~ tipikal quote lagi..takpelah,layan je layan.

Salam Ramadan kalian !
p/s:Takde blogger nak buat event bukak posa berjemaah ke ? Nak kasi nama ni .kihkihkih

45 apprezzamento ♧:

Jiwa Perempuan Gila said...Reply To This Comment

waaa . Kek batik Sarawak ..


selamat berpuasa juga :)

jom p buka posa sama2 .

Samad said...Reply To This Comment

amboi2. baru 1st day dah terbayang memacam. kehkeh. ang duk mana wei?

Aku said...Reply To This Comment

Selamat berpuasa juga dari saya. Semoga Ramadhan ini lebih sempurna daripada Ramadhan2 yg lepas

Azham Vsvc said...Reply To This Comment

Hahaha....ada rama-rama dalam perut eyh? Tu neves nak berbuka tu hehe....Selamat Menyambut Bulan Ramadhan ;)

eyjalukman said...Reply To This Comment

hakikatnye rindu dgn suasana tipikal kampung mcm tu . tp paling best bila berbuka sama dgn keluarga . nseb thun ni dpt chance tu . nway , slamat mnjalani ibadah di bln ramadhan ni :)

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

Jiwa PG : jum bukak posa skali !

samad : dalam msia belah utagha . hehe

aku : slmt berpuasa ye !

azham : bukan nebes tak sabar. hehe

eyja : suasana kampung da best !

conundrum said...Reply To This Comment

ahaha silalah ko buat..nnt ajak aku..nak gak buke reramai..fuh meriah~

Masha Meisters said...Reply To This Comment

hee...ada ke? nak letak nama gak....hihi

Edy Fee said...Reply To This Comment

mlampau la klau sampai org tanye mcm tu

mintak tolong
promote n sudi2 la join my 1st give away

http://edyfee.blogspot.com/2012/07/my-first-give-away.html

adam said...Reply To This Comment

Kehkehkeh.

Miss klanika muhasabah diri ke muhasarawak?

Ke muhaperak?

Sopan sungguh penulisanmu.

Nurlyla said...Reply To This Comment

yeay.. mrcun mmang dh bunyi dri smlm.. haha.. slmt brpose..

Sarah Mohd Saleh said...Reply To This Comment

mercun meriah kemain,br first day puasa.juadah mse puasa ligat kemain,nt nak terawih songeh perut.hihi

ghost writer said...Reply To This Comment

kau lah usulkan benda nih. kalau aku leh join, aku pun nak gak join. :)

salam ramadhan.

bukankosong said...Reply To This Comment

tulah nikmat bulan puasa

yg mana owg bukan islam tak dpt rasa

Boni Kacak said...Reply To This Comment

setuju2.. bab agama no kompromi..ehehe

JR said...Reply To This Comment

Malaysia pasti aman jika semua rakyat menanam azam: bab agama no kompromi...Malangnya...tengok ajelah keliling kita...

Nissa Jefry said...Reply To This Comment

nak jugak menyemak pi buka posa sama2 :D heheheh

O CIKTEDDY said...Reply To This Comment

seminggu seblom pose dah ade bunyi mercun..huhu

Fel said...Reply To This Comment

Kek batik itu kegemaran aku.

Mohon belanja kurma. Kih kih.

Telor Power said...Reply To This Comment

selamat menjalani ibadah puasa ye

Mr.Clive said...Reply To This Comment

salam ramadhan dan selamat berpuasa you! :)

apa kata u buat event bukak posa tu...hehehe

Kancil 8349 said...Reply To This Comment

salam ramadhan dan dah jadi trademark kalau ndak ada mercun

MizzTina said...Reply To This Comment

ermm, nk beli mercun la camni..

tirahzairi said...Reply To This Comment

jom pegi bazaar,,,hehe

#selamat berpuasa#

Yayahoo said...Reply To This Comment

Menu biar aku listkan. Aku bab makan ni takboleh pandang ringan. Kakaka.

Lyaa Suriany said...Reply To This Comment

salam ramadan.
kalau ada event bkk puasa.
include name kite
hahahaa

Nurul Husna Mohd Hassan said...Reply To This Comment

ikhlaskan amalan, pose jangan tak pose. hehe

SP (spudinpunya) said...Reply To This Comment

pose jangan tak pose..hehe..selamat menyamut bulan ramadhan

Nurlyla said...Reply To This Comment

singgah lgi.. :)

Nurlyla said...Reply To This Comment

tunggu wktu brbuka..

leakedknowledge said...Reply To This Comment

salam ramadhan..err ni dikira entri merapu ka? sebb ak terpandang label ko ckp ke-rapuan...hahha lol

Cendol said...Reply To This Comment

haha jgn main mercun wo meletup tgn kang..haha
ye bermuhasabah diri bersame kamu jugak le

dayteen lea said...Reply To This Comment

hai!
dah lame cari blog cmni
selamat nampak u kene lukis dgn dilla :)

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@dayteen lea tengs inform me ! haha.kena lukis jugak kn? comei dan misteri lukisan si dilla tu . i like!

Wadi AR said...Reply To This Comment

selamat berpose weh. aku dah buat review

gamepoint amd said...Reply To This Comment

jangan lupa ajak aku

cryclown said...Reply To This Comment

ada...mari ikut ke masjid:)

thun lepas 23/30 ari buke d masjid..kali ni nak try leh full tak..hahahha

Hakim said...Reply To This Comment

kalau dah sampai orang tanya "Lu ni Islam ke kafir", mohon beli cermin besar tubuh. Hadap tiap2 hari sambil cari celah mana kafirnya diri.

Betul2 bahya kalau dah sampai camtu.

Harap kita tidak ditanya sebegitu.

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...Reply To This Comment

kt kg sy ler hr pertama puasa dh main mercun..hihi..slmt brpuasa:)

Liza Razak said...Reply To This Comment

paling best bila berpuasa kat kampung..meriah :)

Kancil 8349 said...Reply To This Comment

menanti entri kamu yang seterusnya

aReLaN said...Reply To This Comment

perghhh...menu best2 je tu.papepon salam ramadhan ye.hehehe

Cho Zila said...Reply To This Comment

lengkong merah memang kegemaran .. duk dalam peti ais berhari2 lagi sedap... sejuk perut makannyer..
kuih wajib bulan puasa.. kuih pelita, buah melaka..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...Reply To This Comment

sebut pasai kek batik.. tingin pulak.. hehe

salam ramadhan (^__^)

Noraim said...Reply To This Comment

first day puasa pun dah ade yg pasang lagu raya. huhu.

selamat berpuasa :)