Tuesday, August 7, 2012

Para Juri Duniawi

Some people are being judgemental .
Manusia ni macam-macam pesen dan pe’el ada kat donia ni . Bila dia jumpa spesies humo sapiens yang punya ciri beda sikit dari dia , mula la nak ushar lain macam . Seolah-olah kau ni ada bibir tapi dia punya paruh .Padahal semacam saja . Itu kalo jumpa bersemuka secara lahiriah,masing-masing nampak .

Tapi pesen mengeji , just nak mengadili dari tulisan semata memang tak adil la kan . Tak mengapa,kalau kau tak suka cara penulisan seseorang , kau tulis pun ada gak orang yang tak suka tu Cuma kau je tak tahu .kihkihkih .Tapi tak perlu ada spekulasi sendiri pulak tentang diri orang tu cemana . Tambah nak mengeji lagi. Tu pasal la yang banyak menyembunyikan identity di belog tu, bukan apa nak berpuitis ,nak berdakwah , nak meroyan kat belog nanti senang .


“Berdasarkan penaakulan aku lah , ushar gambo jenis serabai , letak pulak symbol metal tu , ahh Illuminati la ni .Kompem,kompem.  Pastu ada hati buat entry nak rebel , politik bagai, Puiii ”
“Astagha..budak ni aku tengok muka dah manis dah . Pakai tudung bakhang . Tapi entry semua bahasa maki-makian  dia terer ,ish spoil ah ”
“Lol. Entry islamik kemain . Surah,hadis semua ada . Tapi kepala tak reti nak tutup . Rambut tu rambut ! ”

Jangan mudah sangat nak jatuh hukum . Sisi dalam orang yang kita kenal rapat pun belum tentu kita kenali sepenuhnya,inikan melalui pembacaan semata .Ekspetasi tu biar ada had orang kabor . Ya. Susah nak puas kan hati semua orang . Dan aku , aku tak berada di sini untuk puaskan hati siapa-siapa.

44 apprezzamento ♧:

.FH. said...Reply To This Comment

lain orang lain caranya.
judge orang sesuka hati tanpa kenal hati budi sangat tidak adil .
ya benar tak semua kawan yang kita kenal itu baik baik belako :)

conundrum said...Reply To This Comment

judgemental..aku belasah je sume aku bace...tapis lah mane baik mane buruk..suka xsuka tu pulak..hmm kalau xsuke xbukak lagi la...

nak keji maki cacian tu aku xde hak nak buat..rumah die, die la tanam bunga, buang sampah..kembang bunge cantik la rumah...sampah xbuang busuk la rumah..haaa XD

~selamat berpuasa.

Jiwa Perempuan Gila said...Reply To This Comment

kalau difikirkan mulut orang sampai bilaaa . kita tak pergi kemana .


suka hati orang la nak buat entry apa kan . blog sendiri kot . :) hehhe

ana said...Reply To This Comment

dia bajet dia bagus la kut..da mula belajar nak jadi tuhan

err..aku pun tak tunjuk identiti sebenarku..tapi aku tak suda meroyan..heheh

Samad said...Reply To This Comment

nais header. dada berdarah so scary the mary

the malay male said...Reply To This Comment

manusia memang suka melabel.

Sarah Mohd Saleh said...Reply To This Comment

tp manusia kite ni especially melayu tipikal minded,ape yg dienpk itu lahh yg die rse ttg dri kte.tnpe diselidiki dgn lbuh mndlm

Fel said...Reply To This Comment

Itu betul. Kalau aku suka, aku baca. Kalau aku tak suka, aku biarkan dia tulis apa dia rasa. Aku tiada hak utk menghalang.

Pesen orang judge orang lain dari segi rupa, memang aku tak boleh terima langsung.

adam said...Reply To This Comment

kalau nak bawa ke mahkamah prosidingnya panjang sangat.

nak blaja rerajin, lepas tu amek course law, lepas tu masuk internship jap bawah firma guaman, lepas tu baru nak keje dalam mahkamah lpas tu baru bleh judge.

kan lama tu. bertahun juga makannya. haha

ghost writer said...Reply To This Comment

sudah lama manusia menjadi hakim kepada manusia lain. sistem mengajar kita begitu.

Telor Power said...Reply To This Comment

pa'el manusia begini mmg aku akui, mmg ada dalam setiap jiwa manusia


percayalah

Cikli said...Reply To This Comment

To some, life is like a box of chocolates, so everybody has to be a chocolate, not cookies, not tart or pizza huuuttt.

zaxx said...Reply To This Comment

hidup ini unik..kadang2 apa yang kita pertikaikan dan pandang rendah pada orang lain akan berbalik terjadi kat diri sendiri..:) jadilah insan yng bersederhana...:) Miss klanika, pedulikan judgemnet org. we know what we think good..:) nice entry..:)

bukankosong said...Reply To This Comment

biaseler

kononnya masing2 terer nak komen itu ini

lebih kurang nk perhatian gak la

Mastuera said...Reply To This Comment

erk.haa..tu laa kn..terasa gak aq nie kot2 kite y dikata.hehehe..ap2 pun amik je r ap y baik y buruk jgn diikut lak.perngai owg dh tentu r len2.pndai2 r nk hidup..org hnya boleh menilai..kita y tentukn hidup kita sndiri..n Allah y mmberi kmudhn.

Hanie Dew said...Reply To This Comment

just be yourself tapi jgn samapai melampau batasa agam.tak kirela agama apa pun kan.aku rasa semua agama mengajar yg baik baik saja.tak tau la kalau ada ajaran yg tak baik.

dengan Tuhan pun kita wajib bersangka baik.apatah lagi dgn manusia.

eyjalukman said...Reply To This Comment

klu nma manusia , mmg ragam nya seribu macam.

Botak said...Reply To This Comment

ada dua sisi., kebiasaanya yg terang terkambus dan yg gelap terpahat., kira dah jadi standard bagi kebanyakkan orang..

LadyBird said...Reply To This Comment

semua kwn2 blogger lady baik2.. suke :)

Noraim said...Reply To This Comment

sbb tu la org ckp jgn menghukum dari luaran je.

ade yg tak tunjuk muka kat blog sbb nak low profile. betul dop? hee.

#tukar layout blog lagi? rajinnya!

gamepoint amd said...Reply To This Comment

nabi yg maksum tu punnn ada org x puas hati, ini kan kita manusia biasa. ecece

Asyiqin Haulisah said...Reply To This Comment

manusia lebih suka mengadili dari memerhati diri sendiri.

-meeSUPERGIRL- said...Reply To This Comment

gelak kihkihkih series akn buat si dia sakit hati . huahuahua . dia duk judge orang , duk ckp itu ini . tp dy tatau pada mase yg sama ad org lain duk judge dy . muahahahaha . bodoh punya orang . kecik2 tersedak puting lettew

Titisan Hujan said...Reply To This Comment

last2 pujuk diri
ouh..diri yg disayangi...bersangka baiklah kamu akan dia

Wadi AR said...Reply To This Comment

maaf zahir batin

boni kacak said...Reply To This Comment

tu la.. bak kata orang, rambut sama hitam tapi hati lain2.. memang betullah pepatah ni.. ia berlaku kepada diri kita sendiri..

Hanis Razali said...Reply To This Comment

betul! blog hanya untuk puaskan hati aku sendiri!

Dear Yayah said...Reply To This Comment

true. tapi manusia mmg mcm tu lagi2 malaysians. kite sgt judgmental actuaaly. why is this so? :/

si kiut lavender said...Reply To This Comment

bukan mudah kita nak puaskan hati semua orang..buatlah kebaikan macam mana pun pasti akan ada yang jelik jugak tuh


apapun,,selesakan diri untuk jadi diri sendiri,kalau asyik nak dengar penilaian orang lain memang tak kemana

dill said...Reply To This Comment

lebih senang untuk membaca semua penulisan. terpulang kepada diri sendiri nak tapis yang mana. siapa kita nak hakimi orang lain?

kita baik sangat?

dill.

tirahzairi said...Reply To This Comment

semua org ada opinion sndri, pilihan sndri...cuma kdg2 terlmpau ikut perasaan tnpa jge batas sesama kita...ye idak? hihi

hara said...Reply To This Comment

slm 10 ramadhan terakhir miss k!
tak perlulah nk puaskan hati sesiapa. cukuplah kita menulis mereka membaca.apa2 yg dyorang judge, up to them.if not interested, stop reading and step back.

lelakisemalam said...Reply To This Comment

nama pun manusia punya emosi yang selalu gagal dikawalselia sebaik mungkin....

syiela said...Reply To This Comment

Selalu gak meroyan kat blog nak lepaskan geram... hehehehehe...
tak payah nak nilai2.. kenal dulu baru tau hati budi... ye kan

caliph shuriken said...Reply To This Comment

yup, kdg2 kawan rapat pun kita x kenal sepenuhnya, huh...

Kancil 8349 said...Reply To This Comment

susah nak baca isi hati orang..kalau pun terbaca mesti ndak sedap duduk plak

Edy Fee said...Reply To This Comment

biasa la..fitrah manusia mmg suka menghukum org len

anamizu kaito said...Reply To This Comment

tu la MANUSI ni mmg x pnh puas.
x pnh puas dlm hidup.
x pnh puas tgk org len sng.
x pnh puas kalo org len
lebih sikit dr dia.

mulut jenis main lps je.
kekadang aku rasa nk
bg penampar sulung pon hade.
tp aku rilek2 kan je.
aku layankan je.
aku motivate je diri sndiri.
pastu aku taip yg hepy2
je kat blog aku.
last skali aku akan selit :

"..kehkehkeh..." <--even masa buat
entry tu jiwa aku menangis. but it
heals me. a lot ;)

anamizu kaito said...Reply To This Comment

ish typo pulak dah:


*MANUSIA

fadh leyanie said...Reply To This Comment

betul..manusia suka judge org lain tanpa tahu hal sebenar.

Lara Hani said...Reply To This Comment

be curious. not judgmental.

Eera Shera said...Reply To This Comment

kalo post baik dikata nak tunjuk baik. ckp maki2 lg la dicaci..buat tak tau je asal kita tau la apa kita buat

Azham Vsvc said...Reply To This Comment

hehe rileks...sesetengah manusia memang lebih selesa mengeji hehe!

Edy Fee said...Reply To This Comment

hye lama tak BW...
ape khabar blogger...
-----> jatuhkan hukum ikut perasaan