Tuesday, April 24, 2012

luomo Vs donna - vol.1


Ting tong dah kepala aku nie. Tapi aku rasa nak kena up gak satu entry. Mana la tau pasni mood blogging aku tetiba tersekat dek kerana kelembapan internet kat kg halaman nanti. Ye aku nak balik kampong nanti, dua tiga hari . Cari ketenangan. . .  Hakpuiii. Bunyi macam orang frust cinta membongkok ,*asyik-asyik sebut frust menonggeng je jadik cliché pulak ye dak ? .

*Sorry cintan-cintan ni gua tak main la derr.  I mean ,gua kalo involved kan diri ke lembah percintaan nie gua bakalin  jadi seriuss dalam hidup. Prinsip gua, sepuaka mana pun gua, hati dan perasaan manusia  lu orang tak boleh pandang enteng segampang main guli je. Kalau lu orang rasa nak bercinta sekadar menyedapkan hati ,perasaan dan badan aje , stret forward gua ckp sedih syialll hidup cetuuu. Itu baru lone ranger yg sbnrnya . Terlalu byk main-main sampai takde yg steady last skali hati kosong jugak ! 


cemana aku boleh pakar bab nie ? hehehe… anggap je aku sudah insaf balik ke pangkal jalan . Ouh shit aku malas nk bukak cerita lama.

perihal satu makhluk bernama donna nie *donna-perempuan phrasa italy , hati nya teramat la lembut. Lembut kain sutera pn boleh ronyok jugak kan. Tapi specel nya kain sutera nie engko boleh iron balik dan pakai mcm biasa je seolah tak pernah ronyok. Tapi hati perempuan bukan mcmtue. Mcm tin. Engko dh kemek-kemek , gamaknye engko usaha keras mcmna pun dia boleh balik ke bentuk asal tak ? tak kan. Sikit la boleh pulih ke bentuk yg engko nampak seakan tin tapi 100% mcm asal tue memey tak ah.

Apa ? yeeeee,boleh? Engko punya tangan cap apa . meh sini kasi ke aku ,aku nak kasi potong buat steamboat.

Yang namanya donna nie hati dia cukup mudah terusik,lembut sangat walaupun luaran Nampak giler-giler keras punya tong gas tapi kena pada tempatnya alih-alih tin ke mana,tong ke mana , kapas jugak jadinya.Jenis mudah perasan,mudah syok sendiri, mudah jatuh hati, ye-ye, *perempuan lah tue. Tapi kami nie , ehem, termasuk aku skali lah. Kalau jatuh hati tu kami syg betul-betul. Masalahnya skang nie takut la pulak kan tertangkap cintan ke  puak Luomo yg salah. *luomo-lelaki phrasa Italy.
Sebab bezanya donna ngn luomo , donna  nie pantang dapat layanan &perhatian lebih sikit mula lah nak perasan. Padahal yg luomo nie langsung takde perasaan pun. Sekadar belanja chickedees tue apa la sgt. Tapi kdg2 mungkin dek kerana terlebih ambil berat sang luomo nie ke golongan donna mudah sgt timbul bibit-bibit cinta even kalau engko tak cuba cemarkan persahabatan tue ngn rasa cinta engko tue hidup dah cukup indah atas nama persahabatan. Tapi nak jugak jatuh hati kan, last-last lelaki yg dipersalahkan sbb katanya beri harapan ke perempuan. Masalahnya kalau engko sendiri yg perasan tue mmg kekhilafan engko sendiri la kan.Angkat tangan kanan,pang diri lu sendiri.  Tak pyh nak lemparkan tuduhan ke sang luomo.

Tapi in case,betul luomo tue yg jenis bapak buaya , menggula giler-giler lollipop punya,mmg la patut dihentak kepalanya kasi ketat itu punya screw yg sudah longgar di kepala. Tak pyh nak memetik sgt la kalau takde niat nak cuba memiliki atau disimpan. Sebab mcm aku ckp perempuan ini hatinya mudah sgt disentuh. . . teringat pulak kata Pak Azhar Deruih.

Jangan pikat wanita kalau anda tak bersedia cintakan dia..
Jangan buat wanita tu jatuh cinta kalau anda tak cintakan dia...
Jangan memberi wanita harapan kalau anda tidak pasti...
Jangan sakitkan hati wanita kalau anda tiada hati untuknya...
Jangan mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan untuknya...
HARAM jika jadikan wanita itu kekasih tetapi tiada niat untuk nikahinya

sama je luomo ke donna ke, lelaki ke perempuan ke. Vice versa. Playboy ,playgirl.
Gua senang je bhaaii. Hidup nie satu je . kadang kala engko kat atas ,kadangkala engko  kat bawah. Hari ni engko gembira boleh jatuhkan ,musnahkan ,lukakan hidup orang, tak payah tunggu esok, apa jaminan sesaat lepas tue bukan engko pulak yg dihempap jatuh ke bawah. Tak perlu ada hakim dunia nak menghukum , yang kat Atas lagi Maha Kuasa. What goes around comes around ,remember ?  
Aku tak memihak ke mana-mana belah pihak, Cuma nak memesan ke sang luomo hati-hati dalam menatang hati sang donna. Ke sang donna , jaga hati tu sendiri baik-baik kalo sayang kan diri sendiri, memberi hanya kepada yg layak bukan ke semua yang berkehendak.  #takeNote !

Aku nak sambung packing barang.Nak chau ke kg halaman.  See ya next entry.
*sambil tangan on play tinchy stryder ft pixie lott - bright lights

40 apprezzamento ♧:

roziahojijie said...Reply To This Comment

Nice entry ! :)

Cik FaRiZaM said...Reply To This Comment

nice entry...
nice quote ....

The7Bloggers said...Reply To This Comment

Waw backgroundnya silau bang warna kuning? :) Pisss?

Sarah Mohd Saleh said...Reply To This Comment

Botul tu kate ekau tuh.jgn dok salah si lomong nih pdhal diri sndri tperasan.tapi tu laki kan goma guli2 ati kuntum kte,da lps guli2 gula2 kan.ishhh.dasar boya laut btl

aRa ❤ aFiq™ said...Reply To This Comment

best entry ni.. :)

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@The7Bloggers gold and glory konsep blog nie.

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@Sarah Mohd Saleh sarah,susah jugak nk paham bhsa engko nie ye. hehe

Tasha said...Reply To This Comment

auww, hati tisu kdg2 perempuan ni... kena kental cikit.

Istighfarin.com said...Reply To This Comment

hey, apa maksud gambarnya itu, love nya kok ngadep ke bawah yg cowok? Kayak gambar....

Kazen said...Reply To This Comment

owhhh ok noted !

happy eim said...Reply To This Comment

hati wanita mmg mcm tin.. korg kemek2 kan, n then nak betulkan balik..confirm x~~

^^

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@roziahojijie thanks !

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@Cik FaRiZaM quote bukan original dr sy ^^

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@aRa ❤ aFiq™ entry sekadar coretan :)

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@Tasha tue la psl. kena tabah cket kn.

Boni JLL3 said...Reply To This Comment

setuju dengan kata ustaz azhar tu

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@Boni JLL3 nasihat beliau sememangnya msuk akal.

Promo Indonesia said...Reply To This Comment

salam kenal Miley cyrus ..: (

safan said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
SAYA BUKAN SAMDOL said...Reply To This Comment

karma by alicia keys. hehe

hidayah said...Reply To This Comment

wow..!

sepanjang blogwalking beberapa bulan ni..
ini kali pertama saya jumpa satu entry yang lain..

hurrmm..

sangat seronok baca..!

:)

uncHa said...Reply To This Comment

hee ye selalu juga..suka suka

CikMai said...Reply To This Comment

suka kata2 ustaz tu..hehe

Zarith said...Reply To This Comment

wahh..ngko pun ada bakat bab luv2 ni..bleh try r anta artikel skali..

[sutera kasih] said...Reply To This Comment

entri yg santai..hehe keep blogging :)

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@SAYA BUKAN SAMDOL layan lagu alicia keys ke ? hehe

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@hidayah ouh nie entry menggila namanya. memang la kelainan. haha XD

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@Zarith haha. tingin gak nk ntar. bakat tue takde pon. saja ja merepek2 nie.hue3

ஜ miss klanika ஜ said...Reply To This Comment

@[sutera kasih] ok. akan terus menulis asalkan ada yg sudi membaca . huuhu

aReLaN said...Reply To This Comment

hahaha...memang pon.kalau sekadar suka-suka,takyah la nak bercinta.bercinta ni kalau boleh,biar sampai ke jinjang pelamin,ke anak cucu pe sume la.hmmm...nak kena packing gak ni.lusa balik kampung.hoho

NAL said...Reply To This Comment

nice entri..NAL LIKE IT

Kancil 8349 said...Reply To This Comment

entri yang bagus...cinta dulu dengan sekarang sudah berbeza...banyak dugaannya...hehehe

kay_are said...Reply To This Comment

sekarang ni. laki pompuan same je.. takde beze pun.. yang penting hati.. masing2 kne tau r perasaan masing2.. jangan baru baik sikit, dah perasan pastu pikir dah dicintai.. hasil nye.. last2 frust camtu je... hmm..

dwaty said...Reply To This Comment

hari ni dapat belajar bahasa italy... hehehe

apa2 pun... perempuan baik ... untuk lelaki yang baik... begitula sebaliknya... so, klu nak yang baik... jadilah yang terbaik...

yang pasti ALLAH itu maha adil...

syafiqakarim said...Reply To This Comment

hahah terbaikkkkkk.
nsb wa single.

The7Bloggers said...Reply To This Comment

Berkunjung bang menunggu post terbaru? : )

Cikli said...Reply To This Comment

cintan cintun ni gua tak reti sebab anak dah sederet

CikAnyss' :O said...Reply To This Comment

woooahh , nice entry ! keep it up ,. huhu

O CIKTEDDY said...Reply To This Comment

ok noted!kahkahkah

MaYa MustWany said...Reply To This Comment

thanks..betul2 jgak kn

err pic tuh..hihihi